
۱- کتاب زندگی خود را دوباره بیافرینید نویسندگان جفری یانگ، جانت اس. کلوسکو
نویسندگان کتاب زندگی خود را دوباره بیافرینید (Reinventing Your Life) که از صاحبنظران حوزه شناختدرمانی هستند، به شناسایی، نشانه شناسی، سبب شناسی و درمان ۱۱ الگوی رفتاری مخرب و تکرارشونده پرداختهاند که به خودانگاره منفی ربط دارند. سعی کتاب در بیان و معرفی تلهها بدینگونه است که به سادهترین شکل ممکن بیان شوند تا به راحتی قابل فهم باشند. از اینرو، خواننده به سادگی میتواند با تلههای زندگی آشنا و تلههای زندگی خود را شناسایی کند و به اصلاح آنها بپردازد.
شاید اصطلاحاتی مانند تله های زندگی یا تله بی ارزشی یا تله طردشدگی به گوش شما هم خورده باشد. این اصطلاحات و دهها اصطلاح مشابه دیگر، توسط جفری یانگ (Jeffrey Young) و همکارش جنت کلوسکو (Janet Klosko) ابداع شده و در کتاب زندگی خود را دوباره بیافرینید به دنیا معرفی شدهاند. و امروزه مورد استفاده روانشناسان در سراسر جهان قرار می گیرد. اصطلاح کلیدی در کتاب زندگی خود را دوباره بیافرینید، تله زندگی یا Lifetrap است.
۲- کتاب غلبه بر اهمال کاری اثر دنیل والتر
کتاب غلبه بر اهمال کاری (How to Stop Procrastinating) : استراتژیهای قدرتمند برای غلبه بر تنبلی و چند برابر کردن وقتتان نوشته دنیل والتر (Daniel Walter) درباره استراتژیهای قدرتمند برای مقابله با تنبلی و افزایش بهرهوری است.
اگر شما فردی هستید که کارها را به تعویق میاندازید، این عادت بد موفقیت شما را با روشهای مختلف محدود میسازد. اگر به این موضوع رسیدگی نکنید، احتمال دستیابی به اهداف اصلی خود را کاهش میدهید. به تعویق انداختن کارها میتواند منجر به اتفاقات منفی بسیاری مانند نمرات پایین، عملکرد ضعیف شغلی، انتخاب رژیم غذایی ناسالم، مسائل مربوط به سلامت و مشکلات مالی شود.
اگر میخواهید تعلل را متوقف کنید؟ دوست دارید برای انجام کارهای روزانه انگیزه داشته باشید؟ به دنبال راهی برای نجات از معضل تنبلی هستید؟ کتاب ارزشمند غلبه بر اهمال کاری به یاری شما میآید و تکنیکهای مهمی در خصوص شکست تنبلی و سستی در اختیارتان قرار میدهد.
«خیلی به خودتان سخت نگیرید. اگر زمین خوردید بلند شوید و دوباره امتحان کنید. به یاد داشته باشید که اگر نوزادان هنگام یادگیری راه رفتن، هر بار که زمین میخورند تسلیم شوند، انسانهای کل دنیا همچنان در مرحله خزیدن بودند.»
۳- کتاب وضعیت آخر اثر دکتر تامس آنتونی هریس
ساختار کتاب وضعیت آخر (I’m OK, You’re OK) به بررسی روش تحلیل رفتار متقابل در زندگی می پردازد. تحلیل رفتار متقابل در حقیقت روشی است که شخص به صورت واقع بینانه، بدون در نظر گرفتن اتفاقات گذشته، خود را مسئول آنچه در آینده، قرار است اتفاق بیفتد، می داند.
در این صورت است که اشخاص قادر می شوند تغییر در خود به وجود بیاورند، بر روی خودشان کنترل ایجاد کنند و به صورت آزاد تصمیم بگیرند و مسیرخودشان را در زندگی پیدا کنند. در این کتاب، تقریباً به همه سرفصلهای آموزش تحلیل رفتار، اعم از ساختار شخصیت، ویژگیهای شخصیت والد و بالغ و کودک، تجزیه و تحلیل رفتار متقابل، آلودگی بالغ به والد، آلودگی بالغ به کودک، نوازش و سازماندهی زمان اشاره شده است.
۴- کتاب ماندن وضعیت آخر اثر دکتر تامس آنتونی هریس
کتاب ماندن در وضعیت آخر (Staying Ok) به نوعی ادامه کتاب وضعیت آخر است. در کتاب وضعیت آخر با رویکرد تحلیل رفتار متقابل، نگرشی جدید در برخورد با زندگی خود و دیگر افراد به شخص آموزش داده شد که با استفاده از آن بتواند به جای دریافت احساس بد، احساس خوب را از هر اتفاق و برخورد در زندگی دریافت کند. در کتاب ماندن در وضعیت آخر به فرد آموزش داده می شود که چطور می تواند خود را به گونه ای تربیت کند تا این احساس خوبی که به آن دست یافته است را حفظ نماید و در ادامه مسیر زندگی خود کماکان به همراه آن حرکت نماید.
مثالهای ساده و قابلفهم این کتاب و زبان ساده و روشن آن باعث شده تا مخاطب به نحوی صحیح با مطالب کتاب ارتباط برقرار کرده و آنها را درک کند. مسائل روزمره اما مهمی مثل دوست داشتن و دوست داشته شدن، صحبتکردن و گوشدادن و لذت بردن از لحظات زندگی چیزهایی هستند که باید به طرز درستی بیاموزیم و این کتاب این نکات را به شکلی اصولی آموزش میدهد.
۵- کتاب عادت مردمان مؤثر اثر استفان آر. کاوی
کتاب هفت عادت مردمان مؤثر (The 7 Habits Of Highly Effective People) به ما میآموزد که، یکی از مهمترین آموختهها در زندگی این است که اگر میخواهی به بزرگترین آرزو و بهترینها در زندگیات برسی، قانون یا تئوری طبیعیای که منجر به نتیجههای دلخواهت میشود را شناسایی کن و آن را به کار بگیر. روش بهکارگیری این قانونها را تنها استعدادها، ابتکارها و نقاط قوت منحصر به فرد ماست که تعیین میکنند.
کتاب « هفت عادت مردمان موثر » یک نوع کتاب راهنما به شمار نمی رود و یا مجموعه ای از فرمول های روانشناسی نیست، بلکه راهنمای گام به گامی برای تغییر شخصیت و شکل دادن عادت های جدید در ماست و این فرصت را برای ما فراهم می کند که خودمان را بشناسیم و روی دیگران تاثیر بگذاریم و از درک عمیق تئوری هایش نهایت استفاده را ببریم. این کتاب فوق العاده است و می تواند زندگی ما را متحول کند.
۶- کتاب چگونه کمال گرا نباشیم اثر استفان گایز
کمالگرایی، در دنیایی پر از ناکاملیها، همچون تلهای است که انسان را گرفتار توهم برتر بودن کرده و او را از قدمی به جلو برداشتن، باز میدارد. شاید فکر کنید ایدهای آرمانی است، اما فقط فکری بازدارنده است. فکر برتر بودن و در حد کمال بودن، آن چنان ذهنتان را اسیر خود میکند که از ترس آن که نتوانید آنچه در ذهن دارید را در حد کمال اجرا کنید، حتی قدمی هم در آن مسیر بر نمیدارید.
در کتاب چگونه کمالگرا نباشیم (How To Be An Imperfectionist): راهی جدید به سوی خودباوری، زندگی بدون ترس و رهایی از کمالگرایی؛ استفان گایز (Stephen Guise) از معایب کمالگرایی میگوید و معتقد است که مانند مانع بزرگی بر سر راه پیشرفت شما خواهد بود.
اینکه فکر کنید بهترین هستید و باید بهترین بمانید شما را از انجام کاراهایی که از نتیجه آن مطمئن نیستید باز میدارد و همیشه بهانهای دارید برای شروع نکردن و احتمالا درجا زدن.
۷- کتاب کلید را بزن اثر چیپ هیث ، دن هیث
چرا تغییر خیلی سخت و ترسناکه؟ وقتی تغییر کردن سخته، چجوری باید تغییر کنیم؟ چیپ هیث (Chip Heath)و دن هیث (Dan Heath) در کتاب کلید را بزن:چگونه با مصلحت اندیشی اوضاع را به سود خود و اطرافیان تغییر دهید؛( Switch : how to change things when change is hard) راجع به اینکه چقدر تغییر کردن در شرکت ها، مشاغل و زندگی ما سخته، صحبت می کنن. چرا تغییر کردن سخته و چطوری می تونیم بر مقاومت خودمون غلبه کنیم تا تغییر ایجاد کنیم؟
تغییرات بزرگی در زندگی هستند که بسیاری از انسانها با هیجان از آنها استقبال میکنند؛ مثل شروع زندگی مشترک، بچه دار شدن، تغییر محل زندگی، شغل جدید یا استفاده از تکنولوژیهای مدرن ممکن است برای ما جذابیت داشته باشند. برخی از تغییرات نیز وجود دارند که با درمقابل آنها مقاومت میکنیم. مثل ترک سیگار، شروع ورزش، مرتب کردن کمد لباسها و رژیم گرفتن. با وجود اینکه میدانیم چه تاثیری بر روی کیفیت زندگی دارند اما باز هم از قبول آنها سرباز میزنیم.
تغییر به طور کلی دشوار است. ذهن انسان همیشه دربرابر این موضوع واکنش منفی نشان میدهد. دلیل آن هم این است که مغز انسان به دو بخش «ذهن منطقی» که نتایج پایدار را میپسندد و «ذهن عاطفی» که به دنبال لذت آنی است تقسیم میشود. بین این دو بخش مغز همیشه تنش وجود دارد و برای ایجاد تغییر باید روشی پیدا کنید که همزمان برای هردو بخش ذهن جذابیت داشته باشد.
۸- کتاب مانع یک راه است اثر رایان هالیدِی
رایان هالیدی (Ryan Holiday ) در کتاب مانع یک راه است (The Obstacle Is the Way) به ما می گوید، به جای تسلیم شدن، مانند کاری که مردمانِ عادی ممکن است انجام دهند؛ بدونِ توجه به اینکه شرایطِ زندگی چه قدر سخت است، به برندگانی خارق العاده و با پشتکار تبدیل شویم.
این کتاب اثری واقع بینانه و شرح داستان های تاریخی است تا هنر پشتکار مستمر و ابتکار و خلاقیت خستگی ناپذیر را به تصویر بکشد. این کتاب به ما نشان می دهد چگونه شرایط منفی را که با آن ها مواجه می شویم به شرایط مثبت تبدیل کنیم، یا حداقل مزایایی را از این موانع کسب کرده و سختی ها و ناملایمات را به بخت و اقبال تبدیل کنیم.
کتابِ مانع یک راه است نشان میدهد که هیچ مانعی آنقدر بزرگ نیست که نتوان از آن عبور کرد. با مقاومت، آرامش و خونسردی میتوانیم بیاموزیم که چگونه هنگامِ درکِ موانع، بیشتر مشاهدهگر شویم. تسلیم شدن در برابر نخستین مانعِ قرار گرفته بر سر راهمان، آسان است. هنگامِ ناراحتی و بروز مشکلات، به راحتی می توان دست ها را به نشانه تسلیم بالا گرفته و گفت: «دیگر تمام شد، هرچه در توانم بود انجام دادم.» اما این آدم های عادی هستند که به راحتی تسلیم می شوند. این افراد معمولی هستند که برای یک زندگی معمولیِ کسل کننده آماده شده اند و هنگامِ دیدن نخستین نشانه خطر، با ترشرویی جا می زنند. برعکس، برندگان و رهبران با موانع مقابله کرده و عمل می کنند.
۹- قانون موفقیت اثر وین دایر
دستیابی به موفقیت، چیزی است که مورد علاقه همه افراد در دنیا است. هیچ کس از موفق شدن و رضایت داشتن از زندگی بدش نمی آید. همه ما با هدفی زندگی میکنیم .در طراحی و شکل گیری تک تک ما و همه مخلوقات در دنیا حساب کتاب هوشمندانه ای هست و همه ما به آن خالق متصل هستیم. در درون شماها کتابی هست که دوست دارید بنویسید، میدانم آهنگی هست که میخواید بسازید، شعری هست که میخواید بسرایید، خدا میداند ، شاید دلتان میخواهد بروید دنیا را ببینید.
هر کی که هستید و هر موسیقی ای که در درونتان هست، هر چقدر دور به نظر برسد، هرچقدر عجیب و غیرعادی ، هرگز با دانستن این موضوع که هنوز موسیقی در درونتان هست به انتهای زندگیتان نرسید، با موسیقی که همچنان داره در درونتان پخش میشه نمیرید.
سوال اینجاست که چگونه می توان به موفقیت دست یافت؟ موفقیت برای خودش قوانینی دارد. عده ای از همان کودکی به طور ناخودآگاه یاد گرفته اند که چگونه موفق باشند و عده ای هم بعدها و با تجربه یاد می گیرند که چگونه باید در مسیر موفقیت حرکت کنند. اما رسیدن به موفقیت را هم مانند خیلی دیگر از چیزها می توان یاد گرفت. افرادی در دنیا هستند که با آموزش های خود راه رسیدن به موفقیت را به ما آموزش می دهند.
وین والتر دایر (Wayne Walter Dyer) در کتاب قانون موفقیت(۱۰ secrets for success and inner peace) قوانینی را به ما آموزش می دهد که بسیار مهم هستند. و میتوانند به عنوان آموزشهای پایه در زندگی مورد استفاده قرار بگیرند و تاثیر فوقالعادهای روی زندگی ما داشته باشند.
۱۰- کتاب بسوی کامیابی آنتونی رابینز
با مطالعه کتاب به سوی کامیابی (Unlimited Power: The New Science Of Personal Achievement) میآموزید: زندگانی خود را به صورت شاهکاری بینظیر درآورید، قواعد بازی را طوری طراحی کنید که همیشه برنده شوید، در جستجوی قهرمانان نباشید، بلکه خود قهرمان شوید.
به سوی کامیابی یک کتاب تناسب اندام انقلابی برای ذهن است. این کتاب به شما نشان می دهد، قدم به قدم، چگونه می توانید ضمن رسیدن به آزادی عاطفی و مالی، دستیابی به رهبری و اعتماد به نفس و پیروزی در همکاری دیگران، بهترین خود باشید. به سوی کامیابی به شما دانش و شجاعت می دهد تا خود و دنیای خود را دوباره بسازید. این یک کتاب راهنما برای عملکرد برتر در عصر موفقیت است.
آنتونی رابینز (Anthony Robbins) متولد ۱۹۶۰در آمریکا، نویسنده، سخنران، کارآفرین، فعال در زمینه ی کارهای انسان دوستانه، مربی سبک زندگی و بازیگر آمریکایی است. از کتاب های او می توان به قدرت نامحدود، مهارت در بازی زندگی، راز موفقیت، افکار بزرگ، گام های بلند برای کسب مهارت در زندگی، تکنیک های ساده برای کنترل زندگی، قدرت شگرف بودن، ۳۶۵ گام تا موفقیت، بیدار کردن غول درون اشاره کرد.
۱۱- خودت را به فنا نده؛ اثر گری جان بیشاب
کتاب خودت را به فنا نده(Unfu*k Yourself)؛ سیلیِ دنیاست تا بیدار شوی و تواناییهایت را کشف کنی، خودت را به فنا ندهی و بهترینِ خودت در زندگی باشی. این اثر از شما میخواهد خودگوییهای بیهوده درباره تواناییهایتان را پایان دهید و بیدار شوید و تواناییهایتان را کشف کنید.
مطالعات و تحقیقات، ثابت کردهاند که خودگوییهای ذهنیِ مثبت، میتواند روحیهٔ فرد را بهطور چشمگیری بهبود بخشد، اعتمادبه نفسش را تقویت کند، بهرهوریاش را افزایش دهد و مزایای خوب دیگری هم بههمراه داشته باشد.
زمانی که تمام مدت از خود انتقاد میکنید و شرایط را هم تغییر نمیدهید این کتاب به کمک شما خواهد آمد و مانند سیلی دنیا به شما و برای بیداری شماست. استرس و اضطراب را تمام کنید و تواناییهای خود را شناسایی کرده و به موفقیت برسید.
تو توانایی ساختن خود واقعیات را داری، البته نه از روی برخی نواقص ناخود آگاهی که از گذشته در درونت ته نشین شدهاند، بلکه از خودآگاه شناختیات و هم از قدرت نفوذ در نیم دیگر خودت. اشتیاق یک حقیقت محض است. یک زیبایی واقعی که فقط تو میتوانی خلقش کنی.
۱۲- هنر ظریف بیخیالی؛ اثر مارک منسون
خلاصه کتاب هنر ظریف بی خیالی (The Subtle Art of Not Giving a F*ck) این است که: ما آنقدر فرصت، قدرت و انرژی نداریم که به همه چیز اهمیت بدهیم. باید بیخیال خیلی چیزها بشویم تا بتوانیم تمام فکر و ذهن و انتخابها و تصمیمهای خود را، روی گزینه محدود و مشخص، متمرکز کنیم. بنابراین کتاب هنر ظریف بی خیالی بر خلاف اسمش درباره بی خیالی نیست؛ بلکه اتفاقاً درباره توجهِ بیش از حد به اهداف و ارزش های کلیدی ومهم و بیخیالی و بیتوجهی نسبت به حاشیههای دیگر است.
مارک منسون (Mark Manson) میگوید: «چه متوجه باشید چه نباشید، شما همیشه در حال اهمیت دادن به چیزی هستید. پختگی، زمانی رخ میدهد که فرد میآموزد تنها به چیزهایی اهمیت دهد که ارزشمند هستند.»
او در این کتاب از موضوع جدیدی صحبت نکرده، بلکه فقط زاویه دید خود را نسبت مسائل کنونی تغییر داده است. او عمیقا به رنج انسانها اندیشیده و آن را دوست و همنشین قدیمی انسان میداند. مارک منسون معتقد است شکل رنج در طول سالها تغییر کرده است. رنج انسان امروزی، تلاش بیپایان آنها برای به دست آوردن محبوبیت بیشتر، موقعیت شغلی بهتر، شادکامی و ثروت است. او در کتاب خود توجه بیش از حد به نداشتهها را به چالش کشیده است و کلید شادی واقعی را اهمیت دادن به چیزهای کمتر میداند. چیزهای کمتر در دایرهی واژگان او به معنای چیزهای واقعی و در دسترس است.
۱۳- تئوری انتخاب اثر ویلیام گلسر
کتاب نظریه انتخاب (Choice Theory) در یک تعریف ساده، در مورد انتخابها و چگونگی و چرایی انجام دادن آن انتخابهاست. تئوری انتخاب بیان میکند که ما به عنوان یک انسان برای به دست آوردن آنچه میخواهیم، چگونه رفتارمان را انتخاب میکنیم. بر اساس این تئوری تمامی آنچه ما انجام میدهیم یک رفتار است و نیز اینکه همه رفتارها عمدی بوده و از درون ما برانگیخته میشوند. این برخلاف نظر صاحب نظرانی است که میگویند ما در دنیایی از کنترل بیرونی به سر میبریم و توسط عوامل بیرونی برانگیخته میشویم.
گلسر میگوید: بذر تمام بدبختیهای ما در سالهایی کاشته میشود که با آدمهایی سروکار داریم که معتقدند نهتنها دریافتهاند چهچیزی برای خودشان درست است بلکه صلاح دیگران را نیز میدانند. آنها با توسل به این اکتشاف خود و سنت مخربی که هزاران سال است بر فکر آنها سایه افکنده، احساس میکنند وظیفه دارند ما را مجبور کنند کاری را که از نظر آنها درست است، انجام بدهیم. بزرگترین منبع بدبختی انسان، نحوه مقاومتش دربرابر این اجبار است. نظریه انتخاب، مخالف سنت باستانی «من صلاح تو را می دانم» است. کل این کتاب تلاشی برای جواب دادن به این سوال بسیار مهم است که تقریبا همه هنگام بدبختی و ناراحتی از خود میپرسیم: چطور میتوانم طبق میل خودم زندگی کنم و همزمان با کسانی که به آنها نیاز دارم، کنار بیایم؟
۱۴- کتاب فکر بهتر، زندگی بهتر اثر جول اوستین
جول اوستین (Joel Osteen) نویسنده کتاب فکر بهتر، زندگی بهتر (Think Better, Live Better) از شما میخواهد تا به قدرت ذهن و عصاره وجودتان باور داشته باشید و با این اعتقاد بکوشید به تمامی خواستهها و رویاهایتان دست پیدا کنید.
اگر اندیشههای ناامیدکننده را با خودتان نگه دارید و بر روی آنها تمرکز کنید، به جای به دست آوردن فرصتهای پی در پی، برای خود محدودیتهای بسیاری ایجاد خواهید کرد. فکر بهتر، زندگی بهتر یک ابزار کارآمد برای پاک کردن تفکر مخرب به شما میدهد و توان مهار افکار و زندگی موفقیتآمیز را به شما هدیه میکند. زمانی که بیاموزید اندیشههای بد را پاک و بر ارزشهایی تمرکز کنید که خداوند به شما بخشیده است، درست از راههایی که تصورش را هم نمیکنید مورد لطف پروردگار قرار خواهید گرفت.
۱۵ -کتاب میتوانی اگر بخواهی اثر جول اوستین
کتاب میتوانی اگر بخواهی یکی دیگر از کتابهای جول اوستین است که به شما میآموزد که چگونه تواناییهای درونی خود را پیدا کنید، به هوش خود اعتماد داشته باشید و مهمتر از همه، خود را دست کم نگیرید. اگر واقعاً تمایل دارید به فرد موفقی در زندگی تبدیل شوید و به خواستههای خود برسید، کتاب میتوانی اگر بخواهی (You Can You Will) هشت ویژگی مشترک افراد موفق را با شما در میان میگذارد و کمکتان میکند تا به نهایت تواناییها و استعدادهای خود دست پیدا کنید و به همان شخصی تبدیل شوید که از ابتدای امر برای آن ساخته شدهاید.
۱۶-کتاب افکار منفی را رها کن: نینا پیوروال، کیت پتریو
کتاب افکار منفی را رها کن: آرامش ذهن و خوشبختی را در هر روز زندگیات پیدا کن (Let that sh*t go: find peace of mind and happiness in your everyday) را به عنوان جعبهٔ کمکهای اولیه در نظر بگیرید که به شما میگوید به چه چیزی نیاز دارید تا به آرامش بیشتری دست یابید و هرگونه مشکلی که ممکن است سد راهتان قرار گیرد را حل کنید. در واقع این کتاب راجع به دور ریختن افکار منفی دربارۀ خودتان، ابراز تأسف به خاطر گذشته و نگرانی بابت آینده است.
وقتی از چیزی که در گذشته اتفاق افتاده عصبانی میشوید یا نگران آینده هستید (که قطعاً حق دارید عصبانی شوید و نگران باشید)، زندگیتان را آنطور که اتفاق میافتد تجربه نمیکنید. شما اینجا و اکنون را از دست میدهید، در واقع لحظات کوچکی که زندگی را تشکیل میدهند – رانندگی، خرید میوه، لذت بردن از یک گردش شبانه. اینگونه به قضیه نگاه کنید: اگر شما همیشه آنجا باشید، آنچه را که اینجا وجود دارد از دست میدهید. حالا چگونه باید مانع پرسه زدن ذهنتان شوید؟ در واقع چگونه باید اینجا بمانید؟
به وسیلهی راهکارهای این کتاب شما میتوانید برای همیشه از «گردونۀ موش» ذکر شده در کتاب بیرون بجهید و زندگی خود را طوری جلو ببرید که همیشه خواهان آن بودید. نکتهٔ جالب اینجاست که نیازی نیست برای یافتن آرامش، در کارهای روزمرهتان تغییر ایجاد کنید. نیازی نیست شغلتان را تغییر دهید، به فلان کلاس خاص بروید یا سالها در کوهوکمر زندگی کنید. تنها کافیست کارهای روزمره خود را به صورت متفاوتی انجام دهید.