كرت لوین، نظریه میدانی شخصیت و مدل تغییر

كرت لوین (Kurt Lewin) پدر پویاییهای گروهی برای كارهای تحقیقاتی اش در مورد پویایی های گروهی دو انتخاب پیش رو داشت:MIT یا دانشگاه كالیفرنیای جنوبی در بركلی. سرانجام داگلاس مك گریگور از دانشگاه MIT برای ایجاد مركز تحقیقات جهت پویایی های گروهی از لوین دعوت كرد. او تحقیقات گسترده ای انجام داد كه منجر به ظهور تكنیك گروه تی شد.

نظریه میدانی شخصیت

این نظریه كه مبتنی بر روانشناسی گشتالت است در 3 اصل زیر خلاصه می شود:

1- رفتار آدمی تابع چگونگی میدانی است كه به هنگام وقوع آن رفتار وجود دارد.

2- تجربه آدمی با كل وضعیتی كه اجزایش با آن متفاوت هستند، آغاز می شود.

3- می توان رفتار شخصی خاصی را در وضعیت معین، به كمك مكان شناسی (Topology) كه شعبه ای از ریاضیات است، مورد بررسی و تبیین قرار دارد.

پویایی های گروهی

لوین معتقد است هر گروهی در هر لحظه ای از زمان دارای یك محیط روانی خاصی است كه بی شباهت به میدان الكتریكی در علم فیزیك نیست. این میدان روانی شامل نیروهای گوناگون می باشد كه رفتار گروه را تحت تاثیر قرار می دهند. یك گروه را میتوان یك كل پویا شناخت. یعنی هر تغییری كه در حالت هر یك از قسمت ها یا اجزای گروه ایجاد شود حالت قسمت ها یا اجزای دیگر را نیز تغییر می دهد.

تحلیل میدان نیرو

او تغییر را همچون نیروهای تعدیل كننده ای می دانست كه ثبات رفتار سیستم را حفظ می كنند. طبق نظر لوین سطح رفتار در هر لحظه از زمان نتیجه دو مجموعه نیرو می باشد: نیروهایی كه می كوشند وضع موجود را حفظ كنند و نیروهایی كه برای تغییر، فشار وارد می آورند. زمانی كه این دو مجموعه نیرو در تعادل باشند سطح موجود رفتار حفظ می شودكه لوین آن را ”تعادل شبكه سكون“ نامید.

فرآیند تغییر

1- ذوب كردن (Unfreezing): شامل تقلیل نیروهای حفظ رفتار موجود در سازمان است.

2-حركت یا تغییر (Movement) : در این مرحله رفتار سازمان، بخش یا فرد را به یك سطح جدید تغییر می دهد.

3-انجماد (Refreezing) : این مرحله سازمان را در یك وضعیت جدید تعادل، تثبیت می كند كه از طریق استفاده از مكانیزم های حمایتی حاصل می شود.

👉امتیاز بده.